DWC Marollen

type

Duurzaam Wijkcontract (DWC)

Context

In 2017 kreeg de Stad Brussel de mogelijkheid om een programma uit te werken voor een Wijkcontract dat bedoeld was om een gebied tussen de Noord/Zuidverbinding, de Kleine Ring en het Justitiepaleis te renoveren. Deze perimeter omvat het gebied van de Marollen, de karaktervolle volkswijk van Brussel. Het is een dichtbevolkte wijk met een sterke identiteit waar het participatieproces dat we hebben opgezet uitvoerig is gebruikt.

Missie

Organisatie van een breed participatieproces dat openstaat voor alle actoren in de wijk (inwoners, verenigingen, handelaars, werknemers, bewoners ...) waardoor het basisdossier en de programmadocumenten voor de renovatie van de wijk volledig kunnen worden uitgewerkt.

Aanpak

Voor deze missie hebben we een innovatief participatief proces opgezet dat sociologisch onderzoek, digitaal platform en ontmoetingsmomenten en burgerdebatten combineert (diagnosewandeling, creëren van een maquette, burgerforums, themaworkshops, online enquête). Het inzicht in de problematiek en de visie is daarom samen met lokale actoren opgebouwd. Deze opdracht toont de capaciteiten van ons bureau om een stedenbouwkundige en sociale visie op een wijk te ontwikkelen in overleg met bewoners en gebruikers, waardoor een openbaar ontwikkelingsproject beter afgestemd wordt op de lokale en regionale problematiek. Op basis hiervan heeft het projectteam een prioriteitenboek en een visie voor de ontwikkeling van de buurt uitgewerkt en daarnaast ook een operationeel programma van te ondernemen acties in de vorm van gedetailleerde projectdossiers.

klant

Ville de Bruxelles

locatie

Bruxelles

datum

2017

toestand

Voltooid

Team

CityTools

Onderaannemers

Createlli

Arcadis

Oppervlakte

35 Ha