PAP Belvaux

type

Masterplan

Context

Sanem is een buurgemeente van Esch-Sur-Alzette. Het is opgenomen in de stedelijke agglomeratie van Zuid-Luxemburg, die de afgelopen tien jaar een aanzienlijke economische en demografische groei heeft gekend en een Europese ontwikkelingspool vormt met België en Frankrijk. De gemeente beschikt over een algemeen ontwikkelingsplan (PAG) dat de gebruiksmogelijkheden en de belangrijkste doelstellingen verdeelt en bijzondere ontwikkelingsplannen (PAP) opstelt om een ruimtelijk en regelgevend kader te bieden voor de ontwikkeling van specifieke sectoren.

Missie

De missie bestaat ook uit het uitvoeren van een plan, inclusief de realisatie van zo'n 100 nieuwe woningen met het oog op milieuvriendelijkheid. De PAP maakt het mogelijk het stedelijk kader vast te stellen, namelijk:

  • de opstelling en het ontwerp van het publieke domein.
  • de verdeling van de percelen en hun dichtheid,
  • types, volume en indeling van gebouwen. Het is een regelgevende tekst die gepaard gaat met veel grafische elementen zoals plannen, snedes, 3D-afbeeldingen waarmee de inhoud van de PAP kan worden weergegeven.

Aanpak

Onze aanpak was om de natuurlijke topografie en het heuvelachtige landschap te gebruiken om de nieuwe wijk te integreren. Ons doel was om een verstedelijking te ontwerpen die het mogelijk maakt om in het landschap te leven door typologieën van groene ruimtes te ontwikkelen, zoals semi-private gevels, een grote groene stroom, groentegebieden, een boomgaard en een veelvoud aan groene ruimtes de organisatie van de wijk structureren. Het vraagstuk van het waterbeheer en de aanwezigheid ervan in de openbare ruimte kwam al snel naar voren als belangrijke kwesties. Zo hebben we ook een netwerk van nieuw aangelegde gebieden en een opvangbekken voor regenwater in de open lucht ontworpen, opnieuw met het oog op een zuinig beheer van de bodem en het landschap, maar ook op de herbestemming van de biodiversiteit. Het resultaat van deze aanpak is een wijk die gekenmerkt wordt door de sterke aanwezigheid van planten en wordt gestructureerd door een netwerk van voetgangersstroken die openstaan voor de omliggende heuvels.

klant

Sanem (Luxembourg)

locatie

Sanem (Luxembourg)

datum

2019

toestand

Lopend

Team

Metaform

CityTools

Oppervlak

2,63 ha