Rout Lëns

type

Masterplan en participatief proces

Context

De site Rout Lëns (Rode Linze) is een braakliggend industrieel terrein van 10,5 ha gelegen vlakbij de rand van het centrum van Esch-Sur-Alzette in Luxemburg. Tot 1987 werd de site gebruikt door een van de oudste hoogovens van het land. Sindsdien is het een grote urbanistische breuk, waarbij voormalige arbeiderswijken echt werden geïsoleerd.

Missie

De missie bestond uit het ontwikkelen van een herbestemmingsstrategie van een industrieterrein (programmering, dichtheid) en het ontwikkelen van de masterplanelementen (ruimtelijke ordening). Het doel van dit masterplan was om de actoren aan te tonen wat de mogelijkheden zijn voor de reconversie van de site en hoe dit kon bijdragen aan het stadsproject. De missie werd vervolgens voortgezet door de implementatie van een participatieve methodologie waarbij de lokale actoren werden betrokken bij het denkproces over het masterplan.

Aanpak

Onze aanpak bestond erin de maatschappelijke, ecologische en stedelijke ambities van het project te verduidelijken om deze te vertalen naar een masterplan. Dit biedt een ruimtelijk kader voor het creëren van een gemengde buurt (woningen, school,voorzieningen, kantoren, buurtwinkels enzovoort), ecologisch en in verbinding met de dynamiek van de stad. De site heeft een geschiedenis, een sterke identiteit en is een grote uitdaging voor de stad. We hechtten bijzonder belang aan het opzetten van een belangrijk en grootschalig participatieproces, waaronder een digitaal platform, burgerbijeenkomsten en workshops. Het doel van dit proces was het stimuleren van het denkproces over het project. We organiseerden ook een eerste fase van culturele activering van de site, getiteld "fase 0" in samenwerking met de KUFA, een belangrijke culturele speler in Esch. Dit gebeurde door een reeks artistieke ingrepen op het braakliggende terrein.

klant

IKO Real Estate

locatie

Esch-Sur-Alzette (Luxembourg)

datum

2017

toestand

Lopend

Team

CityTools

Oppervlak

10 ha

Credits

Foto's: Brahim Tall