DWC Peterbos

type

Duurzaam Wijkcontract (DWC)

Context

De gemeente Anderlecht kreeg eind 2017 de mogelijkheid om een wijkcontractprogramma te ontwikkelen voor de renovatie van de sociale woonwijk Peterbos. Het was de eerste keer dat
in een wijk van dit type werd geïnvesteerd in het kader van een DWC. Het gaat dus om een vrij specifieke en homogene perimeter vanuit architecturaal en sociologisch standpunt, die verschillende levens- en gebruiksrealiteiten samenbrengt.

Missie

Organisatie van een breed participatieproces dat openstond voor alle belanghebbenden in de wijk (inwoners, verenigingen, handelaars, werknemers, bewoners ...) waardoor het basisdossier en de programmadocumenten voor de renovatie van de wijk volledig konden worden uitgewerkt.

Onze aanpak

Voor deze missie hebben we een innovatief participatief proces opgezet (wandeldiagnose, constructie van een maquette, burgerforums, thematische workshops) die de gezamenlijke opbouw van een globale visie voor de buurt mogelijk maakten. De studie gaf ons een goede kijk op de stedelijke en sociale context van de buurt. Ze maakte deel uit van de herwaardering van het imago van de locatie, historisch opgevat als een "bewoond park". Een van de grote uitdagingen van het DWC bestond erin deze stadsplanning volgens open plan te herwaarderen, uitgaande van het belang en de hoeveelheid aan groene ruimten, en tegelijkertijd inspelend op het tekort aan collectieve voorzieningen. Op basis hiervan ontwikkelde het team een prioriteitenboek, een visie voor de ontwikkeling van de wijk en een operationeel programma voor de projecten. Het programma leidde tot de financiering van een grootschalige interventie in de openbare ruimtes en de ombouw van een oude parkeerplaats tot een centrum met voorzieningen dat aan uiteenlopende behoeften voldoet. Op deze manier sluit het DWC perfect aan bij de inspanningen van de sociale huisvestingsmaatschappijen die actief zijn op de site en die gestart waren met een geleidelijke renovatie van de torens.

klant

Anderlecht

locatie

Bruxelles

datum

2018

toestand

Voltooid

Team

CityTools

Onderaannemers

Zeppelin Collectif (landschap)

Createlli

Oppervlakte

17 Ha