De Levensduur van een Beleid

type

Gerelateerd initiatief

Context

[Le Temps d'une Politique is geen missie van CityTools maar een gerelateerd project van een werk geschreven door Mathieu Berger.]

Na de Operational Aesthetics-tentoonstelling die plaatsvond in het Internationaal Centrum voor Stad, Architectuur en Landschap (CIVA Brussel) tussen februari en april 2018, hebben het CIVA en urban.brussels (het gewestelijk bestuur stadsvernieuwingsbeleid) Mathieu Berger gevraagd de schriftelijke inhoud van de tentoonstelling te hervatten om een boek te maken. Het boek, gepubliceerd in april 2019, krijgt de titel Le Temps d'une Politique. Chronique Des Contrats de quartier bruxelloise, en wordt ook gepubliceerd in het Nederlands (De Levensduur van een Beleid) en in het Engels (The Lifetime of A Policy).

Onderwerp en aanpak

In de afgelopen 25 jaar hebben de Brusselse wijken met de grootste moeilijkheden geprofiteerd van aanzienlijke overheidsfinanciering die bedoeld was om ze te renoveren en nieuw leven in te blazen: 550 bouwinterventies, 1.730 gecreëerde wooneenheden, 130 lokale voorzieningen gebouwd, 850 sociaal-economische acties uitgevoerd en een groot aantal wegen en geherkwalificeerde plaatsen.

Het "wijkcontract", opgericht in 1993, werd al snel een emblematisch instrument van openbare actie in Brussel en vestigde zich als structureel en structurerend beleid. Naast de vele projecten en acties die zijn uitgevoerd, is het ook een heel politiek-administratief, deskundig, associatief en burgeruniversum dat rond dit systeem is opgebouwd. Dit boek beschrijft de inzet van Brusselse wijkcontracten gedurende 25 jaar, door een onderdompeling in het discours, de verbeelding, het beheer, de uitvoering en de administratie van een openbare actie op lange termijn, genomen op verschillende momenten in zijn geschiedenis. De veertien gekozen situaties vormen de sociologische kroniek van een stedelijk beleid, vanaf de geboorte tot de huidige staat van ontwikkeling, dat vandaag belangrijke vragen stelt.

De tekst die het boek afsluit, biedt de auteur de gelegenheid om de "tijdelijke perspectieven" van de verdedigers en tegenstanders van het instrument voor het wijkcontract in twijfel te trekken, en op te roepen tot een openbaar debat over de voortzetting of transformatie van het stadsbeleid in Brussel.

locatie

Bruxelles

datum

2019

toestand

Voltooid

Informatie over het boek

Mathieu Berger, 2019, Le Temps d'une Politique. Chronique des Contrats de quartier bruxellois, Brussel, CIVA (226 pagina's, 16 cm x 11 cm). Beschikbaar in het Frans, Nederlands en Engels. Prijs: 12,5 EUR


Illustraties: Pauline Varloteaux

Afbeeldingen: Pierre Smeets, PLMD

Een project ondersteund door urban.brussels