DWC Woonvriendelijk Station

type

Duurzaam Wijkcontract (DWC)

Context

De gemeente Sint-Gillis verkreeg in 2019 de mogelijkheid om een programma voor het Duurzaam Wijkcontract te ontwikkelen om een reeks projecten te financieren in een perimeter gelegen aan de onderkant van Sint-Gillis. Deze perimeter omvat de Zuidwijk, de infrastructuren van het Zuidstation en de delen van Sint-Gillis die grenzen aan Anderlecht. Het is een dichtbevolkte, sociaal diverse buurt met een sterke identiteit en een turbulente stadsgeschiedenis.

Missie

Organisatie van een breed participatieproces dat openstaat voor alle actoren in de wijk (inwoners, verenigingen, handelaars, werknemers, bewoners ...) waardoor het basisdossier en de programmadocumenten voor de renovatie van de wijk volledig kunnen worden uitgewerkt.

Aanpak

De bijzonderheid van de wijk ligt in de hoge bebouwingsdichtheid en de grote sociale diversiteit. Het heeft ook de bijzonderheid om ruimtes op te nemen die zijn verbonden met het Zuidstation. Het leek ons ook zinvol om dit idee van de stationsbuurt serieus te nemen door drie sociale 'sferen', drie ruimtes en realiteiten te bepalen die naast elkaar bestaan en oproepen om de positionering van DWC-projecten te oriënteren: de 'woon'ruimte die bij de ruimtes hoort van het dagelijkse leven van de bewoners van de wijk (steegjes en pleintjes van de wijk, lokale voorzieningen, parken), de 'grootstedelijke' ruimte verwijzend naar de realiteit van het nationale en internationale station, en ten slotte de 'overgangsruimte', soms vergeten realiteit, die zich bevindt in de tussenruimte van twee voorgaande ruimten. Elke realiteit genereert zijn behoeften en verwachtingen. Het DWC concentreert zich op de woonruimte, rekening houdend met de twee andere sferen. Het onderzoek dat momenteel aan de gang is, kreeg te maken met de gezondheidscrisis, waardoor het team de beoogde methodologie moest aanpassen. Het maakte het ook mogelijk om de kwetsbaarheid van dit type buurt te benadrukken in een context van gezondheidscrisis, de sterke druk die werd uitgeoefend op de slecht gehuisveste mensen en de tekortkoming aan openbare ruimten en groene ruimten.

klant

Commune de Saint-Gilles

locatie

Bruxelles

datum

2019

toestand

Voltooid

Team

Citytools

Onderaannemers

Marie Lemaître

Esther Le Roy

BRAT (MER)

Oppervlakte

76 ha