Les terrasses de la Pétrusse - Convict

type

Betaald overleg - Stedenbouw

Context

Het project is gelegen op een uitzonderlijke locatie, zowel wat betreft de natuurlijke kenmerken op de kroonlijst van de Petrusvallei als wat betreft de relatie met de stad en haar geschiedenis. Het stadsweefsel en de geschiedenis van de stad Luxemburg worden sterk beïnvloed door de geografie van haar ligging. De samenvloeiing van de Pétrusse en de Alzette snijdt in de topografie van de stad en creëert plateaus die nu wijken zijn. De valleien en de benedenstad vormen een opmerkelijk ecologisch en landschappelijk netwerk doorheen de stad.

Missie

Dit stedenbouwkundig overleg is in fasen georganiseerd. Na door een internationale jury te zijn geselecteerd, werden wij uitgenodigd om een eerste schets voor een masterplan voor deze uitzonderlijke site in te dienen. Het project werd vervolgens ontwikkeld en verfijnd met het oog op een eindpresentatie van het project met integratie in de plaatselijke context.

Approach

Het ontwerp van het project is gebaseerd op een benadering die is geworteld in de geschiedenis en de geografie van het gebied. Het begint met het contrast tussen de twee structurerende gezichten van de site: kroonlijstgevel - stadsgevel. Het stadsraster, de typologieën en de programmering zijn op deze dualiteit gebouwd. Aan de kant van de stad is het de ambitie om de stadsboulevard te structureren en te verlevendigen door een doorlopende gevel te creëren die wordt onderbroken door de aanwezigheid van een nieuw structurerend plein ter hoogte van de Rue du Fort Rheinsheim en de Boulevard Joseph II. Aan de kant van de kroonlijst neemt het project een heel andere houding aan door een meer open compositie aan te bieden die ruimte en dikte vrijmaakt voor de creatie van een ommuring die wordt geanimeerd door kleine uitbreidingen die evenveel kleine pleintjes/tuintjes vormen in een balkon op de vallei.

klant

Lafayette

locatie

Luxembourg-Ville

datum

2020

toestand

Voltooid

Team

CityTools - Urban Design

Metaform - Architecture

Babylone - Landscape