Gulden Vlies - Waterloolaan

type

Participatie voor een openbare ruimte

Context

Bruxelles Mobiliteit heeft beslist om de heraanleg van de Guldenvlieslaan en de Waterloolaan opnieuw op te starten. Dit deel van de Kleine Ring is een van de meest karakteristieke en belangrijkste commerciële centra van Brussel en bundelt de belangrijkste luxepool van het gewest. Het is ook een belangrijke multimodale hub in het hoge deel van de stad. Er bevinden zich dus een groot aantal uitdagingen en belanghebbenden die de heraanleggingsproject van de openbare ruimtes begeleiden.

Missie

CityTools is verantwoordelijk voor de participatieve begeleiding van het project in alle ontwikkelingsfasen: concept, vergunning, werf.

Aanpak

De voorgestelde methodologie bestond uit het betrekken van een diversiteit aan actoren in de verschillende fasen. Gezien de complexiteit van het project en de gevoelige aard ervan, was het noodzakelijk om een methodologie voor te stellen die een vlotte overdracht van informatie in de wijk mogelijk maakte en om de discussies beter te organiseren. In de ontwerpfase zijn verschillende uitwisselingsmethoden met het terrein opgezet: individuele bijeenkomsten om het project te presenteren, online platform met informatie over het project, online enquête (1000 reacties), discussie workshops per doelgroep (handelaren, bewoners, etc.) of per thema (zachte mobiliteit, winkels, ). Er is een samenvattend rapport opgesteld om een stem te geven aan de bezorgdheid op het terrein en om de denkoefening van het ontwerpteam aan te drijven.

klant

Bruxelles Mobilité

locatie

Bruxelles

datum

2018

toestand

Voltooid

Team

Citytools

Atelier Bruno Fortier

Polo architects

Arcadis

Createlli

Oppervlakte

4ha