Charleroi Mambourg

type

Masterplan

Context

De stad Charleroi is in volle transformatie. Binnen dit kader plantde stad een aantal strategische zones. Daarom wilde ze een globale visie ontwikkelen voor de ontwikkeling van de historische wijk Mambourg, op het randgebied met het winkelcentrum Ville 2, het Notre Dame-ziekenhuis en de toekomstige universiteitscampus ingebegrepen.

Missie

De missie bestaat uit het uitvoeren van een Masterplan over het projectgebied. Op basis van een analyse van de bestaande situatie, een stedelijke aanpak en contact met actoren op het veld, was het doel van de missie het verstrekken van een referentiedocument dat een coherente stedelijke visie en een algemene programmering voor dit gebied bood.

Aanpak

De aanpak bestond uit het combineren van verschillende benaderingen om de missie te begrijpen. Dat van het grote gebied dat op verschillende schalen een stedelijke uitstraling naar de perimeter brengt, door de uitdagingen van het landschap, de programmering en het economische potentieel te combineren. Daarnaast onderbouwd veldwerk, de realiteit van de betrokken actoren en de sociale context. Deze tweede dimensie nam de vorm aan van bilaterale bijeenkomsten en discussieworkshops die verwachtingen, aanknopingspunten en spanningspunten naar voren brachten.

De combinatie van de twee benaderingen maakte het mogelijk om een Masterplan op te stellen dat zowel een duidelijke als sterke territoriale visie definieerde, maar ook een verankering in de behoeften van de actoren. De drie studienota's geven mogelijke richtingen voor de evolutie van de perimeter, met zowel ruimtelijke als operationele voornemens.

klant

Ville de Charleroi – 2

locatie

Charleroi

datum

2019

toestand

Voltooid

Team

CityTools

XDGA